Roodbaars geserveerd tijdens walking dinner verjaardagen babyshower feesten bedrijfsfeesten personeelsfeesten centraal in de randstad goed bereikbaar veel parkeerplaats vergaderlocatie congreslocatie

3 Mysteries van Kasteel Woerden

Delen en liken is elkaar inspireren en waarderen!

Mysteries opgelost! De vergeetput op het terras, de celblokken in de gewelven en wat doet dat kleine deurtje daar nou in de kasteelmuur? Verborgen mysteries met ieder een bijzonder verhaal. In deze blog lossen wij de 3 mysteries van Kasteel Woerden voor je op! Als 600 jaar oud Rijksmonument heeft Kasteel Woerden immers een rijke historie en diende het Kasteel voor verschillende doeleinden. Van ambtswoning tot strafgevangenis en van centraal magazijn tot horeca.

 

Meer lezen over de historie van Kasteel Woerden? Lees hier dan verder.

1 | De vergeetput

De vergeetput. Alleen de naam al benadrukt het duistere verhaal achter deze put. Op het rondeel van het terras hebben we er een staan en deze wordt ook wel een oubliëtte genoemd.

 

De vergeetpunt stamt uit de tijd van de Middeleeuwen en diende als een gevangenis waar je knap lastig uit ontsnappen kan. De vergeetpunt heeft maar één opening die meters boven de grond ligt. Een ideale plek dus voor gevaarlijke gevangenen. Wist je de Kasteel Woerden vroeger fungeerde als mannen- en vrouwengevangenis? Hele zware criminelen. waren het overigens niet. Het ging voornamelijk om diefstal.

 

Een zware straf in de vergeetput was het zeker en leidde vaak tot een hongersdood of verwaarlozing. Criminelen werden hier in gestopt om vergeten te worden; de vergeetput.

 

Gelukkig wordt de vergeetput al jaren niet meer gebruikt en blijft het voor nu een mooie mysterie van Kasteel Woerden.

 

Wil je de vergeetput een keer bezoeken? Dat kan op verschillende momenten

  • Meld je aan voor een rondleiding tijdens de Open Monumentendag op10 en 11 september 2022
  • Vraag een historische rondleiding aan bij ‘t Gilde
Kasteel Woerden regio utrecht rotterdam amsterdam modumentaal sfeervol grote capiciteit gezellig evenementenlocatie events groot bedrijfsfeest 100 200 500 600 personen personeelsfeesten congressen ridderzaal feesten huwelijksfeest
Kasteel Woerden 1,5 meter samenkomsten hybrid events, coronaproof, tussen rotterdam amsterdam sfeervol groepen groepsgrootte 100 200 300 600 feest centraal geleden groene hart jubileum

2 | Het deurtje in de kasteelmuur

Ben je wel eens langs het kasteel gefietst of gelopen? Dan is dat groene deurtje je vast wel eens opgevallen. Een vreemde plek voor een deur, want je stapt zo de slotgracht in. Aan de andere kant van het deurtje bevindt zich De Gewelven, ook wel de Duysteren Ommeganck genoemd. Vroeger diende deze plek als gevangenis en wapenopslag. Nu is het dé plek voor gave diners, borrels en feesten.

 

Maar wat is nou precies de functie van het groene deurtje geweest?

Daar wordt tot op de dag van vandaag nog steeds over gespeculeerd. Ook de uitbater van Het Kasteel, Gert-Jan Stok, heeft hier geen duidelijk antwoord op. Zijn aanname is dat het een toegangsdeur geweest is voor de toevoer van voedsel en munitie.

 

Als we terug gaan in de tijd, naar 1634 om precies te zijn, wordt uit de tekening van Van Boxhorn duidelijk dat er wel een deur is getekend. Echter was de kaart van Van Boxhorn niet betrouwbaar genoeg omdat er veel fouten in zaten. Hard bewijs is het dus niet. 

In een tweede tekening uit de 17e eeuw, getekend door Roghman, wordt duidelijk dat er geen deur in de kasteelmuren getekend zijn. Roghman stond bekend als een betrouwbare kunstenaar en deze tekening wordt dan ook als betrouwbaar gezien.

 

In het boek van Van Zijl Langhout is te lezen dat er vroeger een boomgaard aan de westkant van het kasteel lag. Volgens het boek was deze boomgaard het makkelijkst te bereiken via de kasteelkelderen (ook wel De Gewelven).

 

Zat er nou wel of geen deur? Wij zijn de draad een beetje kwijt. 

Wat we wel weten is dat de westvleugel van Kasteel Woerden halverwege de 19e eeuw is gerestaureerd. Tijdens de restauratie kwam de doorgang tevoorschijn.

100% zeker weten we het dus eigenlijk nog steeds niet. Het mysterie is nog steeds niet helemaal opgelost. De deur wordt in ieder geval niet meer gebruikt.

.

3 | De celblokken

Kasteel Woerden diende tussen 1830 en 1873 als strafgevangenis. Eerst als mannengevangenis en later als vrouwengevangenis. Voor die tijd fungeerde Kasteel Woerden als eens als staatsgevangenis. Dit was in de tijd van Napoleon tussen 1795 en 1813. 

In de westelijke vleugel werd een vrouwengevangenis van 2 verdiepingen gebouwd. Zware criminelen zaten hier niet. 90% van de vrouwen zaten hier voor diefstal. Volgens het gevangenisregister werden er op 15 juli 1861 213 geditneerde vrouwen naar het kasteel gebracht.  Kinderen tot 2 jaar mochten bij hun moeder blijven, oudere kinderen werden naar familie of de kerk gebracht.

 

Na de restauratie in de 19e eeuw is er helaas veel verloren gegaan, maar 1 celblok is overeind gebleven. Deze is tot op de dag van vandaag nog te bezoeken. Pas wel op! De deur kan nog steeds van buiten op slot.

Kasteel Woerden activiteiten bedrijfsfeest in de groene hart van randstad dichtbij rotterdam en gouda zakelijk event zwaardvechten boogschieten schermen middeleeuwen sfeervol locatie personeelsfeest

De cel van Kasteel Woerden in het echt bekijken? Kom gerust eens langs en ontdek het mysterie van de celblok! 

Kasteel Woerden feestlocatie feesten trouwlocatie personeelsfeest verjaardag bedrijfsfeest tussen rotterdam amsterdam sfeervol groepen groepsgrootte 100 200 300 600 feest centraal geleden groene hart trouwen romantisch ridderzaal huwelijksdiner huwelijksceremonie huwelijkslocatie huwelijksfeest buiten trouwen binnen feesten taart en toost sfeervol alles op 1 locatie slotgracht binnenplaats trouwringen getuigen wedding weddingplanner geloftes
Kasteel Woerden regio utrecht rotterdam amsterdam Trouwlocatie trouwzaal huwelijksfeest huwelijkslocatie feestlocatie modumentaal sfeervol grote capiciteit gezellig evenementenlocatie events groot bedrijfsfeest 100 200 500 600 personen bedrijfsfeesten personeelsfeesten congressen ridderzaal trouwen op de binnenplaats feesten vergaderingen ambachtelijk dineren

Delen en liken is elkaar inspireren en waarderen!