10 Nederlandse huwelijkstradities

Delen en liken is elkaar inspireren en waarderen!

Er zijn talloze huwelijkstradities terug te vinden in Nederland. Sommige ietswat achterhaald en andere zien wij bij Kasteel woerden nog vaak terug. Wij hebben de top 10 voor jullie op een rij gezet. Enne, wil je het liever net even anders? Dan zet je gewoon een nieuwe traditie in gang! ;-)

1 | De bruid weggeven 

Volgens een eeuwenoude traditie wordt de bruid weggegeven door de vader van de bruid. Jaren geleden werden dochter gezien als bezit waar goed voor gezorgd moest worden. Als er getrouwd werd, werd deze verantwoordelijkheid bij de bruidegom in spé gelegd. Symbolisch komt dit terug in het weggeven bij het altaar. De vader van de bruid overhandigd de hand van zijn dochter aan zijn toekomstige schoonzoon.

Zie je het al voor je? Al jullie gasten zitten in de zaal, de muziek gaat aan en je toekomstige echtgenoot staat in de zaal op je te wachten. Het is eindelijk zo ver. Jouw entree in de ceremoniezaal. Ontdek hier alle mogelijkheden voor een ceremonie in de Ridderzaal of in de buitenlucht.

Huwelijksceremonie op de binnenplaats

2 | Plek van het bruidspaar tijdens de ceremonie

Als bruidspaar zit je vooraan in de zaal. Vroeger zagen we dat het bruidspaar met de rug naar de gasten zaten, maar tegenwoordig is niet dit meer zo. De bruidsstoelen staan schuin naar de gasten gericht, zodat iedereen jullie goed kan zien.

 

Volgens oude traditie hoort de bruid vóórdat er getrouwd wordt rechts te zitten van de bruidegom. Na het Ja-woord wisselen jullie van plaats en zit de bruid links van haar bruidegom.

 

❤️ TIP: Geef jullie ruimte extra sfeer met een prieel met bloemen.

 

❤️ TIP: Bekijk de real wedding van Hilbert & Charjanti

3 | Het JA-woord

Het JA-woord is natuurlijk hét moment van de ceremonie. Jullie ambtenaar stelt de vraag ‘wat is daarop uw antwoord’, waarop jullie volmondig ja zeggen. Bij het JA-woord staat de bruid rechts van de bruidegom en geven jullie elkaar de rechterhand.

 

Volgens eeuwenoude traditie verzegeld de kus na het JA-woord het officiële huwelijk en nu zijn jullie dan echt man en vrouw.

 

Tegenwoordig zien de kus nog steeds, een mooie traditie die er wat ons betreft zeker in mag blijven :)

 

❤️ TIP: op zoek naar een leuke trouwambtenaar? Lees hier meer

Huwelijksceremonie op de binnenplaats-min

4 | Rijst gooien

trouwen kasteel woerdenTrouwlocatie trouwzaal huwelijksfeest huwelijkslocatie feestlocatie ceremonie huwelijksfeest regio utrecht buiten trouwen binnen feesten diner

Misschien ken je het wel van films. Zodra het bruidspaar getrouwd is wordt er rijst gegooid. Deze traditie stamt uit het verre oosten en staat symbolisch voor vruchtbaarheid.

Let op; de rijst moet vóór het bruidspaar gegooid worden, niet op het bruidspaar, dit brengt ongeluk.

 

Tegenwoordig zien we geen rijst meer, maar bijvoorbeeld (nep) rozenblaadjes, confetti, snoepjes of bellenblaas.

 

❤️ TIP: Op zoek naar een duurzame manier van confetti? Bekijk dan eens de biologisch afbreekbare confetti van Candy Converters.

5 | Het felicitatie moment

Nadat het huwelijk of kerkelijke inzegening heeft plaatsgevonden is het tijd voor de felicitaties.

 

Volgens oude traditie wordt de bruid als eerste gefeliciteerd en daarna de bruidegom. Ook is het traditie dat de ouders van het bruidspaar naast het bruidspaar staan.

 

Tegenwoordig zien we steeds vaker dat dit in een nieuw jasje wordt gestoken en de felicitaties gedaan worden middels een gastenboek, photobooth of tijdens het feest.

 

❤️ TIP: Op zoek naar een photobooth? Lees hier meer.

Kasteel Woerden regio utrecht rotterdam Trouwlocatie trouwzaal huwelijksfeest huwelijkslocatie feestlocatie amsterdam modumentaal sfeervol grote capiciteit gezellig evenementenlocatie events groot 100 200 500 600 personen trouwen feesten huwelijksfeest

6 | De tafelschikking tijdens het huwelijksdiner

kasteel woerden regio utrecht diner in gorzen hart van randstad uniek zaal sfeervolle locatie congres feest huwelijk

Tijdens het huwelijksdiner eten jullie de eerste avondmaal als getrouwd stel. Volgens oude traditie zit het bruidspaar in het midden van de dinertafel. De bruid zit rechts van de bruidegom en de schoonvader van de bruid zit aan de andere kant. Aan de kant van de bruidegom zit zijn schoonmoeder. Tegenover het bruidspaar zitten de andere ouders.

 

Vroeger zag je in de tafelschikking terug hoe belangrijk een gast was. Tegenwoordig is niet meer zo en maakt het bruidspaar de tafelschikking naar eigen wens.

 

❤️ TIP: Lees ook de blog: tips voor bruiloftsdecoratie

7 | Speeches

In Nederland is het de traditie dat er een speech wordt gegeven door de vaders van het bruidspaar. In de speech komt naar voren hoe blij ze zijn met hun nieuwe schoonzoon/schoondochter. De eerste speech wordt gehouden door de vader van de bruid, waarna de vader van de bruidegom volgt. Aansluitend volgen de informele speeches van zussen, vriendinnen of the best man.

 

Het diner is het meest gekozen moment omdat alle gasten aan tafel zitten en aandachtig kunnen luisteren. Tegenwoordig zien we een nieuwe trend ontstaan; liedjes, A-B-C-tjes en andere stukjes tijdens de receptie of het feest.

 

❤️ TIP: Beamer, scherm, microfoon of geluidsinstallatie nodig! Kunnen we zeker regelen.

Kasteel Woerden regio utrecht rotterdam amsterdam Trouwlocatie trouwzaal huwelijksfeest huwelijkslocatie feestlocatie modumentaal sfeervol grote capiciteit gezellig evenementenlocatie events groot bedrijfsfeest 100 200 500 600 personen bedrijfsfeesten personeelsfeesten congressen ridderzaal trouwen op de binnenplaats feesten vergaderingen ambachtelijk dineren

8 | De feestavond

Kasteel Woerden regio utrecht rotterdam amsterdam modumentaal sfeervol grote capiciteit gezellig evenementenlocatie events groot bedrijfsfeest 100 200 500 600 personen bedrijfsfeesten personeelsfeesten congressen ridderzaal trouwen op de binnenplaats feesten vergaderingen ambachtelijk dineren

Deze traditie komt voort uit de tijd van de Romeinen en de Germanen. Zij gaven namelijk als eerste grote feesten met genodigden. Het doel van het feest is om aan iedereen te laten zien hoe blij en gelukkig het bruidspaar is, en de gasten hiervan mee te laten genieten.

 

Het trouwfeest is tot op de dag van vandaag nog steeds hét moment waarbij alle spanning van de dag losgelaten kan worden. Start met een leuke welkomstcocktail of kies voor leuke entertainment zoals een karikatuur tekenaar of saxofonist. 

 

❤️ TIP: Op zoek naar een DJ / entertainment? Bekijk dan eens FINCH discoteam

9 | De openingsdans

De openingsdans. Menig bruidegom wankelt al bij het idee. Volgens oude traditie hoort het bruidspaar het feest en de dansvloer te openen met een openingsdans. Na de openingsdans vervolgt de bruid haar dans met haar schoonvader en de bruidegom met zijn schoonmoeder.

 

Jaren geleden werd de openingsdans gedaan met de Engelse wals. Tegenwoordig zie je de meest uiteenlopende liedjes en dansen voorbij komen. Na de openingsdans is de dansvloer officieel geopend en kan er danst worden tot in de late uurtjes.

 

❤️ TIP: Lees ook de blog: Zo geef jij een memorabel huwelijksfeest!

huwelijksfeest kasteel woerden Trouwlocatie trouwzaal huwelijksfeest huwelijkslocatie feestlocatie regio amsterdam en rotterdam centraal slotgracht buiten trouwen binnen feesten band dj muziek entertainment

10 | Bruidsboeket gooien

Misschien wel één van de bekendste huwelijkstradities. Het bruidsboeket gooien. Maar waar komt die traditie nou precies vandaag?

 

Heel wat jaren geleden geloofde men dat er maar enkele gelukkige mensen trouwden. Het bracht volgens hen ook geluk om de bruid aan te raken. Sommigen gingen zo ver dat ze stukjes van de bruidsjurk afscheurde. Uit protest gooiden de bruiden hun bruidsboeket op de menigte.

 

Dit werkte en zodoende is deze traditie nu, jaren later, nog steeds aanwezig bij veel bruiloften. Gelukkig gaat het er nu iets rustiger aan toe :)


Delen en liken is elkaar inspireren en waarderen!